Huvudvärk

Vaknar du på morgonen med ömhet eller värk i huvudet, så är risken stor att du lider av spänningshuvudvärk. Huvudets tuggmuskler lider av överansträngning och följden blir en värk – spänningshuvudvärk.

Orsak?
Det finns två åsikter inom tandläkeriet. Den ena tror att stress, sociala förhållanden eller felaktig arbetsställning är utlösande faktorer till huvudvärken. Den andra åsiktsriktningen betonar vikten av att bettet fungerar utan störningar; att inga tänder stör sammanbitningen och tuggningen.

Hur botar vi spänningshuvudvärk?

Noggrann undersökning av käkregionen med dess tänder och muskler.
Utförlig information till patienten om funna fynd.
Ofta behandling med bettskena kombinerat med sk bettslipning.
Om inte detta hjälper skickas remiss till avdelningen för bettfysiologi på Länssjukhuset i Kalmar.
Du kan läsa mer om ämnet på sidan ”Sluta Gnissla” samt på 1177.

Tandreglering

Kan ibland behövas och då får vi hjälp av vår specialist på området som heter Håkan Westerling. Behandling med fast tandställning utförs i Oskarshamn. All övrig tandreglering utför vi själva här i Mönsterås. Vi har en stor brist på tandreglerare i Kalmar län och man måste ha klart för sig att de är de mest behövande barnen som kan få tandreglering. Alla patienter som anser att de har ett behov av tandreglering visas för Håkan. Han gör sedan en behovsgradering där de mest behövande erbjuds vård. Detta har fungerat mycket bra under många år och våra barnpatienter har blivit både fina och nöjda.

Psykologi

Vi gör allt som står i vår makt för att ett besök hos oss ska bli så positivt som möjligt. Vi har lång erfarenhet av psykologiskt omhändertagande av våra små patienter. Som vuxen får man dock inte glömma att det är en stor prestation som barnet utför hos oss. Tala alltid i positiva ordalag om tandvård och nyttan av att vara fin i munnen. Berätta aldrig för barnet om egna eller andras obehagliga upplevelser och belöna gärna barnet efter utförd behandling. Boka gärna tiden när barnet är som piggast och bli inte besviken om behandlingen inte lyckas omedelbart. Vi vet av erfarenhet att allt löser sig med tiden bara man har tålamod och inte stressar.

Sunt bondförnuft!

Gäller här som på alla andra ställen i livet. Jag vill att föräldrarna ska ta sitt ansvar för sina barn och låta dem vara just barn. De ska ha ordentlig mat morgon, middag och kväll och de ska hållas rena. Får barnet själv bestämma över dessa saker kan det gå fel tidigt. Jag kan än inte förstå den förälder som skickade med sitt barn 24 kokosbollar till lunch när skolan var på utflykt och jag blir inte imponerad när jag får höra att tvååringen borstar tänderna alldeles själv!

Vi har kompetensen!

Vi vill ha friska frimodiga barn och positiva föräldrar. Tillsammans kan vi skapa en positiv upplevelse av tandvård.

Uteblivande och sena återbud

Har vi inte tid med. Våra sköterskor ska ägna sig åt att ge bra vård och har inte tid med att ta emot återbud från patienterna. Vi vill att tandvården ska prioriteras högst de få gånger som man har ett tandvårdsbesök inbokat. Vi respekterar våra barnpatienter och ger ytterst sällan återbud till överenskommen tid. Naturligtvis vill vi bli bemötta på samma sätt.

Vill du veta mera?
Besök 1177.se