Plastfyllningar

Amalgamfyllningar var bra på den tiden när inga alternativ fanns, men vi använder inte detta material på vår praktik. Orsakerna är många, men en sak kan vi vara överens om och det är att färgen på amalgam inte stämmer så särskilt väl mot den naturliga tanden. Då är det bättre med de plast eller kompositfyllningar som vi fyller skadade tänder med. De blir faktiskt väldigt fina och hållbarheten har blivit bättre med åren. Amalgamet hade nackdelar och det har kompositerna som vi kallar plastfyllningarna också.

Tyvärr så kan du få isningar efter det att tanden är lagad med komposit. Går över efter en tid, men kan vara nog så jobbigt när det pågår. Ring oss om det inte blir bra efter en vecka.

Det räcker med att fyllningen är aningen för hög, så kommer isningen på posten. Vi har även svårt att få bra kontakter mellan tänderna med plastfyllningar. Beror på att plasten är svår att forma till en bra kontakt och att materialet krymper vid stelning. Du får räkna med en hållbarhet på 5-10 år för en kompositfyllning.

Glasjonomer
Är ett mycket trevligt material. Innehåller fluor som motverkar hål i tänderna. Fäster bra på tandytan utan en massa kemikalier och är inte allergiframkallande. Vi använder Fujii XP fast och är mycket nöjda med detta. Tyvärr inte lika hållbart som komposit men ett bra alternativ för den som är tveksam till plast. Inte heller så dyrt som porslinsfyllningar.

Om inte ekonomin vore ett hinder
Ja, då skulle jag förslå porslinsinlägg cementerat med ett glasjonomercement. Kostar en slant men är väl investerade pengar. Långt större hållbarhet än komposit och glasjonomer. Bra kontaktpunkter med granntänderna så att maten inte fastnar !! Otroligt snyggt resultat och definitivt inte allergent.

Fråga alltid!
Det är din mun och din hälsa. Tänk på att all mat går igenom munnen och att våra fyllningsmaterial på ett eller annat sätt påverkar hela kroppen. En frisk mun ger faktiskt välbefinnande för hela dig, så fråga oss gärna om olika alternativ som passar just för dig.