Karies

Är faktiskt en av världens mest spridda bakteriesjukdomar. Orsakas alltså av en eller flera bakteriearter och ska behandlas därefter.
För att få hål i tänderna krävs det tre saker, en tand, elaka bakterier och mat till dessa bakterier.


1. Tänderna
Tänderna anses sedan länge ha ungefär samma kvalitet hos alla människor.
Det finns sjukdomstillstånd som nedsätter tandens motståndskraft på emaljnivå,
Men detta är ganska sällsynt.

2. Elaka bakterier
Här kan vi skriva spaltkilometer. Kort sagt. Vi har olika bakterier i våra munnar. Vissa har snälla och vissa har väldigt elaka.
Barn ärver lättare moderns bakterieflora genom tidig kontakt i spädbarnsåldern.

3. Mat till bakterierna
Är ju som alla vet socker i olika former. Bakterierna jäser sockret och bildar en frätande syra som löser upp tandemaljen och hålet är ett faktum.

Du vill bli kariesfri!

1. Tänderna
Du kan faktiskt stärka tänderna. Ge dem då fluor i olika former. I tandkräm. Som munsköljning. Som fluortabletter. Eller varför inte som fluortuggummi.
Fråga din tandläkare vad som är bäst för dig.

2. Elaka bakterier
Ska borstas bort med tandborste så klart! Morgon och kväll räcker mer än väl. Gör rent mellan tänderna! Använd tandtråd, stickor eller mellanrumsborstar.
Fråga din tandläkare vad som är bäst för dig.

3. Mat till bakterierna.
Ge dem inte socker! Normala tänder klarar sockerattacker fem gånger per dag, men inte femtio!
Mitt råd: Ät förståndigt fem gånger per dag. Ska du synda? Ja gör det då rejält ! Ät snask och kakor, riktigt klibbigt och sött. Ät upp allt så fort det går. Borsta sedan tänderna ordentligt på kvällen och då menar jag ordentligt. Tar två minuter och det är en lång tid. Kolla med klockan.

Tandtrollen är lömska!
De gör sina hål i tänderna utan att du märker det och när du har fått tandvärk är det alldeles för sent. Det blir stora hål både i tand och plånbok.
Du måste faktiskt ha en egen tandläkare.

Vi inom tandvården vet att du får en väl fungerande mun till en vettig kostnad om du besöker oss regelbundet. Det är att vara dumsnål om man tror att tandvården kan sparas bort. Räkna med att lägga lika mycket på dina tänder som på ditt hår så får du en vettig fingervisning om kostnaden.