Tandläkarskräck

Jag hade en fobi under massor av år: huggormar. Den rädslan har förstört massor av sköna naturupplevelser i skogen.

Nu är den äntligen borta efter 42 år. Jag såg en huggorm ute på vårt Oknöparadis i somras utan att reagera som jag gjorde förr, dvs en kväljande känsla längs ryggraden, pulsen på max samt snabbt som attan lägga benen på ryggen.

Känner du på samma sätt inför ett besök hos oss, så har jag all förståelse för att du undviker oss. Detta är dock inte en rättvis bild av vår verksamhet. Visst vi använder sprutor. Vi borrar i tänderna och vi opererar. Men framför allt gör vi så mycket gott.

Bara känslan av att få bort sin tandsten,bli fin och upputsad. Veta att man har en härlig andedräkt. Ha ett vackert leende och inte behöva oroa sig för att förlora sina tänder. Detta är värt mycket, både besvär och pengar.

Vill du riktigt frossa i den osanna bilden av en tandläkare, så föreslår jag att du lånar filmerna Tandläkaren ett och två av mig. Detta är två riktigt usla filmer som bekräftar alla dina farhågor.

Är det så du tror att det går till hos oss, kan jag bara meddela att vi kan erbjuda dig himmelriket. Däremot så fick jag tag på en riktigt trevlig bok som heter Tandläkarskräck och är skriven av Gunilla Gellersjö. På ett initierat sätt beskriver hon sin kontakt med tandvården under livet och hur hon till sist kom till rätta med sina bekymmer. Köp den eller låna av mig.

Jag tycker att du ska ringa oss om du verkligen har bekymmer med dina tänder och en fobi. Säg som det är i telefonen och ge oss en chans att undersöka dig. Efter detta kan vi lägga upp en plan för dig i lugn och ro.